به روز شده در تاریخ ۶ دی ۱۴۰۱، ساعت ۱۷:۲۷
قطع کتاب یعنی چه؟
آشنایی کامل با انواع قطع کتاب یکی از آن دسته سئوالاتی است که نیاز به دقت کافی دارد. قطع کتاب در اصطلاح فنی به اندازه طول و عرض کتاب گفته می شود. از دیرباز در صنعت چاپ و نشر، اندازه هایی را بر اساس سایز کاغذهای تحریر تدوین کرده اند که امروزه نیز مرسوم می باشند.
یک نویسنده یا مترجم در مراحل چاپ کتاب خود بایستی آشنایی کامل با انواع قطع کتاب داشته باشد. این آشنایی از آنجایی اهمیت دارد که اندازه کتاب در اقبال و فروش عمومی نیز تاثیرگذار خواهد بود. در مباحث بازاریابی و تحقیقات بازار کتاب، مشخص شده است که اندازه قطع مناسب، ارتباط تنگاتنگی با پذیرش عمومی دارد.
در این نوشتار به بررسی نه مورد از مهمترین اندازه های مرسوم می پردازیم که به شرح زیر هستند:
سلطانی
رحلی کوچک
رحلی بزرگ(مدیران)
وزیری
رقعی
خشتی
بیاضی
جیبی
پالتویی
انتخاب هر کدام از این نه مورد، بسته به موضوع و رده سنی مخاطب متغییر است. مثلاً در چاپ کتب داستانی کودک و نوجوان معمولاً از قطع خشتی بیشتر استفاده می گردد. یا در چاپ کتابهای درسی و دانشگاهی اندازه وزیری معمول تر است. با نگاه به جدول، آشنایی کامل با انواع قطع کتاب کسب خواهید کرد.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده می فرمایید، هر اندازه دارای طول و عرض متفاوت است. این طول و عرض در قبل و بعد از برش کاغذ نیم سانتی متر یا یک سانتی متر تفاوت دارد. تعداد صفحات جاگذاری شده در کاغذهای تحریر بر حسب نوع قطع متفاوت خواهد بود. روشن است که اندازه کاغذ تحریر ۷۰*۵۰ و ۷۰*۱۰۰ در چاپ کتاب پرکاربردتر هستند.
لازم به ذکر است که بر حسب قطع کتاب، قیمت و هزینه نهایی نیز متغییر خواهد بود. اخذ مشاوره پیش از انتخاب قطع کتاب برای انجام مراحل تایپ، صفحه آرایی و طراحی جلد نیز ضروری می باشد.
نظرات