به روز شده در تاریخ ۱۰ دی ۱۴۰۱، ساعت ۱۳:۴۴
در این بخش به طور جامع به کلیه مباحث و مطالب موردنیاز برای ادامه تحصیل در دکتری تخصصی زبانهای خارجی در ایران خواهیم پرداخت. پوشش کامل اخبار، اطلاعیهها، معرفی رشته و منابع، معرفی دانشگاهها و … از جمله مطالب خواهد بود.
آخرین بروزرسانی: آزمون دکتری تخصصی سال ۱۴۰۲
دکتری تخصصی یعنی چه؟
رشتههای تحصیلی در ایران به دو گروه اصلی پزشکی و غیرپزشکی قابل تقسیم هستند؛ هر کدام از این دو گروه نیز متولی مخصوص به خود را دارند. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مسئول سازماندهی و برگزاری دوره های دانشگاهی رشتههای گروه غیرپزشکی است و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز وظیفه شاخه پزشکی را بر عهده دارد.
به طور کلی برای ادامه تحصیل در سطح تحصیلات تکمیلی به دورهای که شخص در گروه پزشکی اقدام به تحصیل کند اصطلاحاً دکتری حرفهای و به دورهای که افراد در رشتههای گروه غیرپزشکی شرکت میکنند در اصطلاح دکتری تخصصی (Ph.D) گفته میشود؛ در نتیجه این دوره به بالاترین سطح تحصیل در رشتههایی همچون علوم انسانی، علوم پایه، فنی و مهندسی و … گفته در سطح دانشگاههای ایران گفته میشود.
مراکز ارائه دهنده دوره دکتری
بر اساس اطلاعات درج شده در آخرین دفترچه راهنمای ثبت نام و شرکت در آزمون ورودی مقطع دکتری Ph.D (نیمه متمرکز)، داوطلبان برای ورود به کلیه دانشگاهها و موسسات آموزش عالی زیر بایستی در این آزمون شرکت کنند.
- دورههای روزانه (دانشگاههای دولتی)
- دورههای نوبت دوم (شبانه دانشگاههای دولتی)
- پیام نور
- غیرانتفاعی
- پردیس خودگردان
- مشترک دانشگاهها و موسسات آموزش عالی
- دانشگاه آزاد اسلامی
گروههای آزمایشی دکتری
در این آزمون، رشتههای تحصیلی موجود در قالب گروه بندی هفتگانه زیر قرار گرفتهاند. ماهیت هر رشته بر اساس محتوای قابل ارائه و مباحث قابل طرح در هر گروه گنجانده شده است. تفاوت اساسی در ساختار آزمون و شیوه گزینش در گروهها وجود ندارد.
- گروه علوم انسانی
- گروه علوم پایه
- گروه فنی و مهندسی
- گروه کشاورزی و منابع طبیعی
- گروه هنر
- گروه دامپزشکی
- گروه زبان
رشتههای دکتری زبانهای خارجی
دکتری تخصصی زبانهای خارجی در آزمون دکتری تخصصی نیمه متمرکز بر اساس آخرین اطلاعات منتشر شده در بخش دکترای تخصصی سازمان سنجش آموزش کشور شامل موارد زیر است. بجز رشتههای مرتبط به زبان عربی، تمامی موارد دیگر در گروه زبان در دفترچه گنجانده شدهاند.
- زبان و ادبیات عربی
- مطالعات ترجمه عربی
- آموزش زبان فرانسه
- ادبیات فرانسه
- آموزش زبان روسی
- آموزش زبان آلمانی
- آموزش زبان انگلیسی
- زبان و ادبیات انگلیسی
- ترجمه
- زبانشناسی
- آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان
- زبانشناسی شناختی
- زبانهای باستانی ایران
در نمودار زیر، زبانهایی که امکان تحصیل در مقطع دکتری تخصصی در دانشگاههای ایران برای آنها فراهم است، نشان داده شده است.
شرایط شرکت در مقطع دکتری
شرایط عمومی دوره دکتری:
- اعتقاد به اسلام یا یکی از ادیان نام برده شده در قانون اساسی
- انجام دادن واجبات و پرهیز کردن از محرمات دین اسلام
- عدم احراز دشمنی نسبت به نظام جمهوری اسلامی ایران
- نداشتن سابقه عضویت در ساواک، فراماسونری و اعقاب آنها
- عدم احراز فساد اخلاقی
- عدم اشتهار به ارتکاب اعمال خلاف شئون شغلی و تحصیلی
شرایط اختصاصی دوره دکتری:
- دارا بودن مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری حرفهای و یا فراغت از تحصیل تا ۳۱ شهریور ۱۴۰۲
- تطابق رشته انتخابی با مدرک کارشناسی ارشد
- عدم تعهد خدمت به سازمانهای دولتی
- عدم محدودیت تحصیل برای داوطلبان شاغل دولتی
- عدم محدودیت با نظر سازمان وظیفه عمومی
- عدم محدویت تحصیل برای اتباع خارجی
نکته: داوطلبان گرامی برای اطلاع از جزئیات دقیق مربوط به شرایط کارکنان دولت، استفاده از سهمیهها، شرایط ثبت نام دانشجویان و موارد مشابه حتماً به جزئیات مندرج در دفترچه راهنمای ثبت نام مراجعه کنند.
فرایندهای آزمون دکتری
داوطلبان گرامی بایستی بر اساس اطلاعات مندرج در جدول زیر، کلیه وظایف مربوطه را به طور دقیق و کامل انجام دهند تا مجاز به شرکت در این آزمون باشند.
مدارک ثبت نام در دوره دکتری
- شناسنامه و کارت ملی
- شماره سریال کارت اعتباری خریداری شده
- فایل عکس اسکن شده
- کد وضعیت نظام وظیفه
- کد و نام مجموعه امتحانی
- معدل مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد
- کد رشته تحصیلی و کد دانشگاه دریافت مدرک مقاطع قبلی
- کد پیگیری سهمیه ایثارگران
- کد اتباع خارجی
- کد شهرستان و کدپستی محل سکونت
هزینه شرکت در آزمون دکتری
داوطلبان گرامی بایستی از طریق درگاه پرداخت الکترونیکی تعبیه شده در بخش خرید کارت اعتباری سازمان سنجش آموزش کشور نسبت به پرداخت هزینههای زیر اقدام کنند:
- خرید کارت اعتباری به مبلغ ۳۷۵ هزار تومان
- خدمات پیام کوتاه به مبلغ ۳ هزار تومان
منابع و ضرایب آزمون
داوطلبان علاقمند به شرکت در گروه زبانهای خارجی بایستی طبق جدول زیر در روز آزمون به سئوالات مربوطه پاسخ دهند. سطح علمی پرسشها طبق اعلام رسمی سازمان سنجش آموزش کشور در سطح کارشناسی و کارشناسی ارشد سرفصل دروس مصوب دانشگاهی همان رشته در نظر گرفته شده است.
نکته: داوطلبان گروه زبان بایستی با کسب آمادگی و مطالعه منابع قید شده در ذیل هر رشته در دفترچه راهنمای ثبت نام و شرکت در آزمون دکتری تخصصی نیمه متمرکز، در جلسه آزمون به سه دسته سئوالات با ضرایب زیر پاسخ دهند:
- سئوالات تخصصی با ضریب ۴
- سئوالات زبان با ضریب ۱
- سئوالات استعداد تحصیلی با ضریب ۱
شیوه گزینش
پس از برگزاری آزمون دکتری تخصصی، نتایج اولیه بر اساس برنامه زمانبندی شده اعلام خواهد شد. داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته شوند، بر اساس جدول زیر مورد گزینش قرار خواهند گرفت. همانطور که قابل مشاهده است، در این مقطع دو شیوه آموزش محور و پژوهش محور برای برگزیدن داوطلبان شایسته مدنظر قرار دارد.
نکته: در دوره آموزشی – پژوهشی، دانشجویان موظف به پاس کردن واحدهای درسی و انجام کارهای پژوهشی و رساله دکتری هستند اما در دوره پژوهش محور واحدهای آموزشی محدود بوده و بجای آن طرح واره از سوی دانسجو ارائه میشود. منظور از طرح واره، طرح اولیه رساله دانشجویان است که از سوی موسسه مربوطه اعلام شده و از سوی داوطلبان تهیه و تدوین شده است. این طرح در زمان انجام مصاحبه بایستی به شکل مکتوب ارائه شود.
در صورتی که برای شرکت و ادامه تحصیل در رشته های زبانهای خارجی در مقطع دکتری تخصصی دارای ابهام هستید یا پرسشی دارید میتوانید با استفاده از فرم دیدگاه در زیر، مطلب خود را به اطلاع کارشناسان ما برسانید.
نظرات