به روز شده در تاریخ ۲ آبان ۱۳۹۸، ساعت ۱۰:۱۳
معرفی و نقد کتاب واژه نامه تخصصی سنگها را پیشرو دارید. در این پست به معرفی و نقد این کتاب خواهیم پرداخت. این دیکشنری را انتشارات امیرکبیر وارد بازار کرده است. قطع چاپ وزیری بوده و تعداد صفحات آن ۳۲۱ صفحه می باشد.
فریده حلمی در سال ۱۳۸۵ فرهنگ لغت را از طریق موسسه انتشارات امیرکبیر در تهران به چاپ رساند. شمارگان این نوبت ۲۰۰۰ نسخه بوده است.
فهرست مطالب
پیشگفتار واژه نامه تخصصی سنگها
به دلیل اهمیت و کاربردهای متعدد سنگهای گوناگون در مقدمه به اختصار ذکر خواهد شد و نیز نبود یک منبع فارسی که بسهولت بتوان از آن به کلیاتی از سنگهای مختلف دست یافت. نگارنده بر آن شد که کتاب واژه نامه تخصصی سنگها را تدوین و تنظیم نماید.
بدین منظور نخست نام خدود ۲۰۰۰ سنگ از کتاب واژه نامه زمین شناسی Glossary of Geology Fourth Edition چاپ ۱۹۹۷ تفکیک گردید. سپس به ترتیب حروف الفبای فارسی تنظیم گشت. به عنوان کارشناس سنگ و با سالها پتروگرافی و سنگ شناسی در سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور نیاز به این دیکشنری الزامی می نمود.
از میان سنگها که به سه گروه عمده آذرین، دگرگونی و رسوبی تقسیم می شوند که برخی اهمیتی بیشتری دارند. این دیکشنری حاوی ۲۰۰۰ واژه انگلیسی به فارسی و معرفی کامل آنها هستند.
علایم اختصاری استفاده شده در کتاب
آذرین ign
دگرگونی meta
شهاب سنگ meto
سنگ شناسی petrology
آلکالی فلدسپار A
آنورتیت An
ارتوپیروکسن orx
اولیوین ol
پلاژیوکلاز pl
فلدسپاتوئید F
کانی های مافیک M
کلینوپیروکسن cpx
هورنبلند hbl
سایر همکاران etal
معرفی کتاب و برخی مدخل ها
کتاب همانطور که نویسنده در پیشگفتار گفته بود به ترتیب حروف الفبای فارسی است. مدخل ها با فونت برجسته Bold وارد شده اند. در ذیل هر مدخل برابر انگلیسی قرار داده شده است.
مثال:
آپلودیوریت aplodiorite
بیوتیت گرانودیوریت با رنگ روشن، با کمی هورنبلند یا بدون آن است. بیلی Bailey در ۱۹۱۶ این نام را ارائه کرده است. به کارگیری آن توصیه نمی شود.
ترجمه و تدوین کتاب بسیار سلیس و روان می باشد. آمار و اطلاعات دقیق بوده و در خور توجه هستند. استفاده از این دیکشنری تخصصی برای مترجمان حوره زمین شناسی بسیاری کاربردی خواهد بود. استفاده از این واژه نامه در کنار دیکشنری های عمومی مانند دیکشنری بابیلون نسخه اصلی توصیه می گردد.
نظرات